Corespondențe

Coeziune socială subdezvoltată

Autor: William Totok
An: 2013

Un studiu al Fundaţiei Bertelsmann plasează România pe ultimul loc în ceea ce priveşte coeziunea socială; Danemarca se află în frunte.

În Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda se poate constata cel mai înalt grad de coeziune socială. Germania se află în mijlocul unei scale gradate pe care se plasează 34 de ţări, cele din Uniunea Europeană şi cîteva state membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică: Australia, Israel, Canada, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveţia şi Statele Unite ale Americii). Germania se poziţionează pe locul 14, deci cam la mijlocul scalei. (click pentru continuarea articolului)

Curriculum Vitae. De la evreu-goy la goy-evreu: privind în oglinda retrospectivă

Autor: Michael Shafir
An: 2013

Sînt de profesie ceea ce în limba engleză este denumit drept “social scientist”. Mă ocup de ştiinţele sociale şi intenţionez să analizez problemele pe care le voi ridica din această perspectivă şi prin prisma acestei lupe. Vă previn că acest lucru ar putea să-i irite pe unul sau pe altul. Dacă aşa se va întîmpla, va fi splendid. Tocmai de aceea am ales acest text, prezentat pentru prima oară în urmă cu ani buni la un colocviu la Bucureşti şi readaptat pentru această serie de întrebări şi răspunsuri. Intenţionez să vă demonstrez că dubla reputaţie de care “mă bucur” (pe de o parte aceea de “vînător de antisemiţi acolo unde ei nu există” pasămite, şi pe de cealaltă parte aceea a unui intransigent critic la adresa anumitor aspecte ale vieţii evreieşti din România contemporană) este bine meritată. (click pentru continuarea articolului)

Construire une science, construire une société: les défis de la sociologie en Chine

Autor: Aurora Merle

Organisé en avril 2010, le premier forum sur le développement social de l’Université Tsinghua était consacré à la question de « la stabilité sociale et de l’expression des intérêts ». Réunissant une trentaine de sociologues et experts de diverses institutions, quelques journalistes et éditeurs de revues scientifiques, l’objet de la réunion était de présenter un rapport de recherche produit par une équipe du département de sociologie et intitulé « Institutionnaliser l’expression des intérêts afin de réaliser un ordre social de long terme » . Sous ce titre quelque peu obscur, était en réalité livrée une analyse critique de la politique du maintien de la stabilité sociale, priorité du pouvoir depuis 1989 : mettant au jour les coûts de cette politique et ses effets pervers tels l’amplification et la radicalisation des luttes sociales, les auteurs du rapport insistaient sur la nécessité de fonder l’ordre social sur une autre logique, favorisant l’expression des différents intérêts au sein de la société et la mise en place de mécanismes de représentation et de médiation. (click pentru continuarea articolului)